Vitaal en sociaal Velsen

Velsenaren ontwikkelen zich naar vermogen, doen actief mee in de samenleving en ontplooien zich optimaal.

Kleuren van de begroting 2019

Adequate dienstverlening en communicatie door digitalisering klantdossier Sociaal domein

Gereed

In 2018 stapte de gemeente over van papieren klantdossiers naar digitale klantdossiers. Sinds 2019 is de gemeente Velsen aangesloten op de Mijn Overheid berichtenbox. Daarnaast kunnen inwoners vanaf november 2019 digitaal een uitkering aanvragen via iParticipatie.nl.

Bevorderen wijkparticipatie en Right-to-challenge   -               onderweg
De gemeente zette geen middelen in om het instrument Right-to-challenge toe te passen. Deze werkwijze vereist grote aanpassingen in bijvoorbeeld onze subsidieverordening. Op enkele concrete casussen en projecten pasten we wel wijkparticipatie toe. We voerden bijvoorbeeld het programma Gezond in de stad uit waarbij inwoners en organisaties zelf ideeën voor hun wijk ontwikkelden en we zetten het platform ‘Samenspel Velsen’ in om mensen een vroeg stadium te betrekken. In veel gevallen ondersteunde het sociaal wijkteam inwoners bij een aanvraag en uitwerking van hun ideeën.  

Extra aandacht voor jongeren met afstand tot arbeidsmarkt   goed op weg
In 2019 maakten we een start met het verbeteren van het aanbod voor kwetsbare jongeren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. We  testten de aanpak Your Next Step voor jongeren zonder startkwalificatie. De aanpak bestaat uit een intensief en activerend traject,dat jongeren motiveert terug te gaan naar school of – als dat echt niet meer lukt – begeleidt richting een baan. Naast deze aanpak stelden we vanaf 2019 EVC trajecten voor Velsense jongeren beschikbaar. Dit zijn trajecten waarbij jongeren die zijn uitgevallen van hun opleiding en zijn gaan werken, toch ervaringscertificaten kunnen behalen op basis van behaalde werkervaring. Het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voor voortijdig schoolverlaters verwees in 2019 niemand naar dit aanbod. Voor jongeren die door een opeenstapeling van problemen niet passen binnen reguliere opleidingen, zijn trajecten bij Perspectief leerwerkbedrijben ingezet.

Helpen bij match tussen vraag naar en opleiden van zorgprofessionals        gereed
Gemeente Velsen werkt samen met Zorgbalans om mensen die langdurig in de bijstand zaten, klaar te stomen voor een baan in de zorg. Netwerk Pro zette hiervoor een trainingstraject op, waarin zij kandidaten voorbereiden op een doorstart op de arbeidsmarkt. Daarna volgde een proefplaatsing bij Zorgbalans van zes weken. Als deze proefplaatsing goed verliep, kreeg de kandidaat een arbeidsovereenkomst aangeboden. Aan het traject namen 29 bijstandsgerechtigden deel, de helft van de deelnemers was na een paar maanden aan het werk bij Zorgbalans. Deze mensen hadden hierdoor minder of helemaal geen uitkering meer nodig.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/18/2020 14:43:39 met de export van 05/18/2020 13:33:03