Kleuren van de begroting 2019
Voortzetten project jongerencoaches gereed
De jongerencoaches van het CJG ondersteunen kwetsbare jongvolwassenen (18-23 jaar) met meervoudige problematiek en geringe zelfredzaamheid. De jongerencoaches richten zich bij de aanpak in eerste instantie op het oplossen van de praktische problemen op de primaire leefgebieden (inkomen, zorgverzekering, huisvesting en dagbesteding). Daarnaast vindt begeleiding plaats naar de aanbieders van specialistische zorg. De begeleiding van jongeren door de jongerencoaches verloopt volgens verwachting en afspraak, de samenwerking met andere partijen in de keten verloopt goed. Aandacht gaat nog uit naar het verder ontwikkelen van de inzet van het informele netwerk. Ook verdient de verbinding met het veiligheidsdomein nog verdere aandacht.
Meer uren praktijkondersteuning jeugd GGZ - goed op weg
Verschillende praktijkondersteuners jeugd-GGZ (POH) binnen de huisartsenpraktijken bieden ondersteuning aan kinderen en hun ouders. De leeftijd van de jeugdigen die gebruikmaken van de ondersteuning varieert van 3 tot 23 jaar. De meeste kinderen zijn tussen de 12 en 18 jaar oud. Het gaat om verschillende problemen, zoals opvoed- en opgroeiproblematiek, stemmingswisselingen, piekeren, spanningsklachten, gezinsproblematiek en rouwverwerking. Het betreft kortdurende begeleiding en indien nodig doorverwijzing naar het CJG of GGZ. In 2020 werken we verder aan de wens om bij elke huisarts een praktijkondersteuner Jeugd-GGZ te hebben.
Bijdrage aan premie zorgverzekering (bijzondere bijstand) gereed
De gemeente vindt het belangrijk dat haar inwoners goed verzekerd zijn. Daarom biedt de gemeente samen met Univé een collectieve zorgverzekering aan voor minima. De collectieve zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en verschillende aanvullende verzekeringen waar de gemeente aan meebetaalt. Zo kunnen inwoners met een laag inkomen en veel zorgkosten zich voordelig aanvullend verzekeren. Mede dankzij de aandacht die wij eind 2018 aan de zorgverzekering hebben gegeven is het aantal deelnemers gestegen van 706 in 2018 naar 1237 in 2019.
Extra inzet op coördinatie zorg en veiligheid gereed
Velsen realiseerde de structurele inzet voor de coördinator Zorg en Veiligheid. Het resultaat is dat casuïstiek integraal wordt opgepakt.
Versterken van woonbemiddeling voor kwetsbare groepen gereed
Extra capaciteit is structureel ingevuld. Hiermee is de functie woonbemiddeling beter toegerust om de kwetsbare doelgroep die in aanmerking komt voor woonbemiddeling te kunnen bedienen.
Voortzetten en uitbreiden Telstar@Work gereed
De gemeente breidde het succesvolle project Telstar@work (in samenwerking met gemeenten Beverwijk en Heemskerk) uit naar een grotere groep inwoners. Vanaf 2019 begeleidt Telstar@work ook statushouders en inwoners die moeilijker aan het werk komen. Deelnemers volgen een werkstage van 6 maanden onder begeleiding van een jobcoach. Dit leidt tot doorstroom naar werk, vrijwilligerswerk of een opleiding. Het traject geeft goed inzicht in het participatieniveau van de deelnemers, dit leidt soms tot een andere vorm van daginvulling.