Velsenaren hebben toegang tot veilige en duurzame sport- en onderwijsaccommodaties

Velsenaren hebben toegang tot veilige en duurzame sport- en onderwijsaccommodaties

Subdoelstelling 2.3.1:

Velsenaren hebben toegang tot veilige en duurzame sport- en onderwijsaccommodaties

Wat hebben we gedaan?

Speerpunten

Velsen investeert in goede sportvoorzieningen
In de beleidsagenda sportaccommodaties 2018-2022 staan twaalf actiepunten om te investeren in Velsense sport- en onderwijsaccommodaties. De gemeente investeerde zowel in de binnen- als buitensport. In dit kader werkten we aan de sportparken Zeewijk, Schoonenberg & Waterloo. Daarnaast startten we met het verduurzamen van sportaccommodaties. Hieronder volgt een opsomming van de uitgevoerde werkzaamheden.

Plan voor opknappen sportpark Zeewijk
In 2019 gaf de gemeente opdracht om sportpark Zeewijk een betere uitstraling te geven. Korfbalvereniging DKV verhuisde van sportpark Schoonenberg naar sportpark Zeewijk. Zij beschikken nu over twee kunstgrasvelden. Daarnaast is er ook ruimte gereserveerd voor een nieuwe sportieve voorziening. Dit volgt in 2020.

Vernieuwing sportpark De Elta in onderzoek
In de Perspectiefnota stelde de gemeente geen geld beschikbaar voor het opknappen van sportpark De Elta. In december kreeg de gemeente bericht van het bestuur van SV Terrasvogels dat de softbaltak per 1 januari 2020 ophoudt te bestaan. Zij waren samen met de voetbal- en honkbalafdeling van SV Terrasvogels actief op het park. Hiermee ontstond er een andere situatie voor het opknappen van de velden en de andere voorzieningen. De gemeente onderzoekt in 2020 welke functies de club wil behouden of wil toevoegen nu het softbalveld niet meer nodig is.

Plan van aanpak sportparken Schoonenberg & Waterloo
In 2019 begon de gemeente met de eerste fase voor het herinrichtingsplan van de sportparken Schoonenberg & Waterloo. We voerden gesprekken met de gebruikers van het park en er ligt een visie. De volgende stap is het opstellen van een plan van aanpak. Om ruimte te creëren op Schoonenberg verhuisde korfbalvereniging DKV naar sportpark Zeewijk. Het geld voor deze verandering komt uit de Visie op Velsen.

Bijgewerkt Masterplan Onderwijshuisvesting
In oktober 2019 startte de gemeente met een nieuw Integraal Onderwijs Huisvestingsplan 2021-2037.  In het bijgewerkte plan staat op hoofdlijnen welke huisvestingsplannen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs inclusief de gymzalen nodig zijn. Uitgangspunten zijn onder andere de aangescherpte duurzaamheidsambities, de ontwikkeling van het aantal leerlingen en de ruimte voor de kinderopvang. In 2020 vindt de besluitvorming plaats over het nieuwe plan.

Nieuwe Dolfijn-gymzaal in 2020
De gemeente heeft voorbereidingen getroffen om de nieuwbouw van gymzaal De Dolfijn te starten. Dit gebeurt, in combinatie met uitbreiding van basisschool de Zefier. De nieuwe gymzaal wordt een energie neutraal gebouw. Tijdens de vergunningaanvraag werd de gemeente geconfronteerd met stikstofproblematiek. We zijn in afwachting van een oplossing voor dit probleem.

Duurzamer zwembad De Heerenduinen
In 2019 stelde de gemeente een investeringsbudget van € 1,1 miljoen beschikbaar voor het verduurzamen van zwembad De Heerenduinen. De investeringen verdienen we terug door lagere energiekosten. Het afgelopen jaar liet de gemeente de 66 meter lange glijbaan isoleren en de verlichting vervangen door Led. Overige maatregelen zoals de installatie van warmtepompen en aanpassingen aan de luchtbehandeling laten we in 2020 uitvoeren. Daarnaast komen er 550 zonnepanelen op het dak. Hiermee vermindert het jaarlijks gasverbruik ongeveer 75%. Het levert ook een verlaging op van 350.000kg CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan 110 rijdende auto’s.

Rookvrije omgeving voor gemeentehuis, zwembad en sporthallen
De directe omgeving van het gemeentehuis, de sporthallen en het zwembad zijn vanaf 2019 een rookvrije zone. De ligweide van het (buiten)zwembad is ook rookvrij. Daarnaast omarmen steeds meer scholen en buitensportverenigingen de rookvrije zone.

Lagere compensatie-uitkering door andere BTW-regeling exploitatie sportaccommodaties
De btw-sportvrijstelling veranderde per 1 januari 2019. Het recht op vooraftrek van btw op uitgaven voor sport verviel. Gemeenten krijgen vanuit de regeling Specifieke uitkering stimulering sport (SPUK) een tegemoetkoming. Vanwege de hogere aanvraag dan het beschikbare budget voor de vergoeding voor gemeenten is er aan ons 81,7% van onze aanvraag door het Rijk uitgekeerd.  

Reguliere activiteiten

Exploitatie, beheer en onderhoud gemeentelijke sportaccommodaties
De gemeente is eigenaar van 9 sportparken met 35 velden en 1 atletiekcomplex, 5 tennisparken met 42 banen, 11 gymzalen, 3 sporthallen waarvan 1 multifunctionele accommodatie met squashbanen, een dojo (voor Japanse vecht- en zelfverdedigingssporten) en vergaderzalen, 3 verenigingsgebouwen en 1 combi-zwembad met 7 binnen- en buitenbassins met bijbehorende faciliteiten.

De exploitatie inclusief beheer, administratie en onderhoud voert de afdeling Sportzaken van de gemeente uit. Verhuren van locaties gebeurt zowel op incidentele en op periodieke basis (bijvoorbeeld per seizoen). De activiteiten en werkzaamheden vinden over het algemeen 14 uur per dag, 7 dagen per week en 52 weken per jaar plaats. Verschillende klant- en doelgroepen maken individueel of in groepsverband gebruik van onze sportvoorzieningen. Dit zijn niet alleen sportverenigingen en scholen maar ook particulieren, bedrijven, zorgaanbieders en andere organisaties. Daarnaast vinden er diverse evenementen en toernooien plaats en vormen de accommodaties een belangrijke ontmoetingsplaats voor sporters, toeschouwers, vrijwilligers en andere belangstellenden.

Het totaal aantal bezoekers en gebruikers die we ontvangen en bedienen is op jaarbasis meer dan 1,5 miljoen. Velsen gaat voor een optimale dienstverlening, service en kwaliteit in de dagelijkse bedrijfsvoering. Het inzetten van marketing en gerichte communicatie zijn daarbij belangrijk. Bij de instandhouding en exploitatie van gemeentelijke sportaccommodaties blijft onze missie het behalen van een maatschappelijk én financieel verantwoord resultaat.

Via de meerjaren onderhoudsplannen (MjOP) wordt het grote en reguliere onderhoud aan de sportaccommodaties uitgevoerd. De buitensportverenigingen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van kleine onderhoudswerkzaamheden en beheerszaken.

Permanente locatie bewonersinitiatief SportContrainer
Het afgelopen anderhalf jaar stond de SportContrainer op vijf verschillende locaties. De SportContrainer is een groot verplaatsbaar sporttoestel waarop inwoners allerlei beweegoefeningen kunnen doen. Het sporttoestel verhuisde iedere vier maanden naar een andere wijk. De SportContrainer staat nu Santpoort-Noord. In 2020 bekijkt de gemeente welke plek de SportContrainer definitief krijgt.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 05/18/2020 14:43:39 met de export van 05/18/2020 13:33:03